TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

191 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

5 érdekesség a Challengerről – 30 éve történt az űrkatasztrófa

 2016. január 22.

Harminc évvel ezelőtt, 1986. jan. 28-án történt a Challenger-katasztrófa, amiről a NatGeo ritkán látott korabeli felvételekkel emlékezik meg.

5 érdekesség a Challengerről – 30 éve történt az űrkatasztrófa

Harminc év telt el a megrázó amerikai űrkatasztrófa óta: 1986. január 28-án a Challenger a kilövése után 73 másodperccel, megközelítőleg 15.000 méteres magasságban felrobbant. Az űrrepülő darabjaira hullott, a hét fős legénységből senki nem élte túl a balesetet. Az asztronautákon kívül a fedélzeten tartózkodott Christa McAuliffe New Hampshire-i tanárnő is, akit a NASA választott ki az űrprogramba: ő volt az első civil, aki nekiindulhatott a világűrnek. A felszállást a televízió élőben közvetítette így világszerte milliók lehettek szemtanúi a megrázó eseménynek, a robbanásról készült drámai felvételeket pedig az elmúlt évtizedekben számtalanszor láthattuk. Azokról az emberekről viszont keveset tudunk, akik a fedélzeten utaztak és életüket vesztették a katasztrófa során. Ki volt Christa McAuliffe, és egyszerű tanárnőként miként került be a Challenger legénységébe? Mik voltak az álmai? Mit lehet tudni a személyzet többi tagjáról? És a fellövés napjának eseményeiről? A National Geographic Channel az évforduló kapcsán különleges műsorral emlékezik meg a tragédiáról. A Challenger-katasztrófa című film ritkán látott felvételek, valamint az űrhajósokkal készült interjúk segítségével mutatja be a Challenger-sztori eddig árnyékban maradt részleteit.

Tudta Ön, hogy…?

  • 1985 júliusában Christa McAuliffe-t több mint ezer másik tanár közül választották ki, hogy ő legyen az első civil személy az űrben
  • Chista McAuliffe a kiképzése kapcsán azt nyilatkozta: „Elsősorban nem fizikailag volt nehéz, inkább mentálisan, mert az ember próbálja megjegyezni az információkat, hogy felkészüljön a repülésre”
  • A Challenger kilövését eredetileg 1986. jan. 22-re tervezték, ám különféle problémák miatt többször is el kellett halasztani
  • A csapatra jeges fogadtatás várt a kabinban. Azokban a napokban ugyanis nagy fagyok voltak, és éjszaka nem volt fűtés, a Kennedy Űrközpontban a hőmérséklet -6 fok körül lehetett.
  • Christa McAuliffe szülei és tanítványai, a Kimball iskola tanulói a lelátóról nézték végig az űrhajó felrobbanását.

A Challenger-katasztrófa - január 24-én, vasárnap 21 órakor a NatGeo műsorán!

A National Geographic Channel TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/NATIONALGEOGRAPHIC

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!