TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

191 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

A hét törpe és a „halál angyala” Auschwitzban

 2016. május 20.

Mi lesz egy törpenövésű családdal, ha a németek fogságába kerül a második világháborúban? Ha „szerencséjük” van, akkor Josef Mengele tábori orvos kísérleti alanyai lesznek. Az Auschwitzi koncentrációs táborban – mint a május 21-én 21:05-kor a DoQ műsorán látható A hét törpe Auschwitzban című filmből kiderül – a jobb életkörülmények a legnagyobb kínzások ellenére is közelebb hozták a túlélés esélyét.

A hét törpe és a „halál angyala” Auschwitzban

Josef Mengele nevének már az említése is hátborzongató, a második világháború náci tábori orvosa Auschwitzban kísérletezett a foglyokkal. A „halál angyala” néven is ismert Mengele az öröklődéssel kapcsolatosan végzett tudományos „vizsgálatokat”, és az alanyokat szinte tálcán kapta a koncentrációs táborban. Számára igazi kincsesbánya volt az, ami másnak földi pokol, hiszen az ikrektől a törpenövésű emberekig bőven talált különleges emberkísérleteihez megfelelő tesztalanyokat. Kíváncsisága egy héttagú erdélyi zsidó zenészcsaládot sem kímélt, akikkel azonban nem bánt olyan kegyetlen módon, mivel elvarázsolta őt a família története.

A kisemberek apja egy zsidó rabbi volt, aki egy teljesen hétköznapi nőt vett el feleségül, ennek ellenére hét törpenövésű és három átlagos termetű gyermekük született. Mengele – aki a zsidók közötti degenerációs elváltozásokat kutatta - úgy érezte, húsz évre elegendő munkához jutott. Különösen ügyelt arra, hogy védenceinek egy haja szála se görbüljön – szó szerint. A többi zsidó rabbal szemben az ő fejüket nem borotválták le, sőt ruhájukat is megtarthatták. A latrina helyett biliket használhattak és alumínium edényben mosniuk is lehetett. Sőt kellett is, hiszen Mengele kínosan ügyelt a tisztaságra, és a gyakori vérvételre: rengeteg vért vett apró tesztalanyaitól, a hibás genetikai kódot azonban így sem találta. A megoldáshoz más kísérletek sem vitték közelebb, ám ez cseppet sem szegte kedvét, sőt továbbra is rajongott a kisemberekért.

Milyen további tortúrákat kellett kibírnia a túléléshez az Ovitz-családnak? Hogyan maradtak életben a világ egyik legnagyobb népirtásának közepén? Milyen eredmények maradtak fent Mengele kutatásaiból?

Kiderül A hét törpe Auschwitzban című filmből május 21-én 21:05-kor a DoQ műsorán.

A DoQ TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/DOQ

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!