TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

191 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

A Travel Channel a Kékszalag Modellvitorlás Verseny névadó szponzora

 2017. június 29.

A Travel Channelen július végén új, hajóvásárlással foglalkozó műsor indult. Elsősorban emiatt döntött úgy a tévécsatorna, hogy a Kékszalag Modellvitorlás Verseny névadó szponzora lesz idén. Ennek kapcsán számos érdekességet gyűjtöttünk össze hajómodellekről és modellvitorlásokról: Tutanhamon és J.F Kennedy hajómodelljeitől az 57 millió forintot érő RMS Mauretania másolatáig.

A Travel Channel a Kékszalag Modellvitorlás Verseny névadó szponzora

A Travel Channelen július 24-én új sorozat indul, a Hajóvásárlók, amelyben amerikai párok és családok első hajójukat szeretnék megvenni eltérő célból, eltérő szempontok alapján és eltérő költségkeretből. Néhányuk a státuszszimbólumot keresi a különleges vízi járművekben, legtöbbjük azonban új, vízparti lakhelyük felfedezése, lehetőségeik teljesebb kiaknázása végett szeretné megtalálni az álomhajót.

Ilyen például az a Georgia állambeli család, akik a Lanier-tónál telepedtek le, és azért vásárolnának hajót, hogy elérhessék a tóparti éttermeket és az egyedülálló víziparkot. Egy másik család, akik miután a New Hampshire-i télből a floridai napsütésbe költöztek, ráébrednek, hogy vízi járműre van szükségük, ha mindent ki akarnak élvezni, amit Panama City Beach nyújthat, a delfinnézéstől a szigetekre tett kirándulásokig.

A különleges utazási műsorokról ismert Travel Channel az új műsor beharangozása jegyében idén első ízben támogatja a Kékszalag versenyt, ahol a július 6-i Kékszalag Modellvitorlás Verseny Travel Channel Nagydíj névadó szponzora lesz. A másik ok, ami miatt a csatorna e nagyszabású nyári rendezvényen való részvétel mellett döntött, hogy nemrég új vizekre evezett a magyar piacon: közel húszéves hazai jelenlétet követően ugyanis június 1-től elindította reklámértékesítési tevékenységét.

  • A hajómodellek és a modellvitorlázás történetébe pedig számos érdekesés található, íme néhány közülük:
    A hajómodell készítése épp olyan régi, mint a hajózás maga, visszanyúlik az ókorba. A legtöbb kis hajót a görögök, a föníciaiak és az egyiptomiak készítették. Volt, ami az igazi” hajók tervezéséhez használtak, volt amit temetéseknél, és volt, amit gyermekjátékként. Tutanhamon sírjában is jó párat találtak az i.e. 3. évezredből.
  • A napóleoni háborúk alatt francia és angol tengerészek, akik börtönbe kerültek, unalmukban csodaszép hajómodelleket készítettek – több olyan jól sikerült, hogy műtárgyként a nagyközönség számára árulták őket.
  • Nagy-Britanniába már a 19. század elején alakultak hajómodell klubok: 1838-ban a Serpentine Sailing Society az elsők közt volt, tagjai a Hyde Parkban engedték vízre a kis vízijárműveket.
  • A legnagyobb kollekcióval két hajómodell építő rendelkezik: az angol Philip Warren közel 450, a perui Erick Navas 650 hajócskát birtokol. A Royal Museums Greenwich-ben pedig több mint 3500 darab található.
  • 2015-ben 162,000 fontért (mostani árfolyamon kb. 57 millió forint) kelt el az 1906-ban épült RMS Mauretania óceánjáró (az első világháborúban elsüllyesztett Lusitania testvérhajója) 3,6 méteres másolata. Ugyanaz a hajógyártó cég készítette, ami a fent említett két igazi hajót is. 2012-ig a londoni Természettudományi Múzeumban volt kiállítva, de miután a hajózási részlegét bezárták, a hajócska a raktárba került. Végül egy aukción a Pullman Gallery vásárolta meg.
  • J.F. Kennedy imádta a hajómodelleket, egész különleges gyűjteménye volt. A Fehér Házban az Ovális Irodában tartotta néhány kedvencét. Csodálója volt az USS Constitutionnak (amely ma a világ legöregebb hadrendben álló amerikai hadihajója). Ennek modelljét még Nyikita Hruscsovnak, a szovjet Minisztertanács elnökének is megmutatta. Kennedy 1863-ban megrendelte irodája teljes átalakítását, de a végeredményt már nem láthatta, a dallasi merénylet felesége, Jackie Kennedy már nem találta ott a kis hajót. 18 évvel később azonban James Brady, a Fehér Ház szóvivőjének irodáját díszítette. Brady egyike volt azoknak, amik megsérültek, amikor merényletet követtek el Ronald Reagan elnök ellen. Brady fejlövés kapott, és élete hátralévő idejére tolószékbe kényszerült. A Fehér Ház ezután „elátkozottnak” ítélte a hajómodellt, és áthelyezte a Washington D.C-beli Haditengerészeti Múzeumba.
  • A modellvitorlázás mindközben egyre nagyobb teret hódított. Eterén az egyik rekorder az olasz Claudio Vigada-Filiberto, aki 2004-ben a 2 méteres jachtját 158 km-es távon vezette végig rádió-távirányítással az olaszországi Imperiától Korzika szigetig.
  • A modellvitorlás versenyekből Magyarország is kiveszi a részét: itt rendezték a 2017. évi modellvitorlázó világbajnokságot májusban Orfűn. A XIX. NAVIGA RC SAILING 14 napig tartott, 98 futamot rendeztek. Egy fiatal pécsi versenyző szerezte meg a világbajnoki ezüstérmet.

A Cartoon Network TV műsora a TvMustra oldalán: https://www.tvmustra.hu/tvmusor/TRAVELCHANNEL

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!