TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

190 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

Bibliai csapás a 30-as évekből

 2015. december 29.

Az amerikai történelem egyik legszörnyűbb természeti katasztrófáját mutatja be A fekete porvihar igaz története című dokumentumfilm, ami újév napján, január elsején debütál a DoQ-n. A megtörtént eseményen alapuló kétórás alkotásból kiderül, hogy bár sokan azt gondolják, az 1930-as években dúló, bibliai csapás mértékű porvihar nem több, mint egy pusztító természeti jelenség, valójában az ember tehet arról, hogy végzetes erejűvé vált.

Bibliai csapás a 30-as évekből

“Pormedencének”, vagy a “Piszkos 30-as éveknek” is nevezik azt a területet illetve időszakot, amikor több tucat gigantikus porvihar pusztított az Egyesült Államok és Kanada prérijeinek nagy részén. A csapás hatalmas ökológiai és mezőgazdasági károkat okozott, valamint családok százezreit száműzte otthonaikból Oklahomában, Texasban, Coloradoban, Kansasben és más államokban is. Sokan úgy vélik, hogy a történtek mindössze egy pusztító erejű természeti jelenség következményei, a DoQ csatornán január 1-jén, este 22:00-kor látható A fekete porvihar igaz története azonban rámutat: emberek okozták a termőföld pusztulását a Pormedencében.

A dokumentumfilmben szakértők egy csapata vizsgálja az amerikai történelem egyik legmegrendítőbb fejezetét, és létrehozzák a saját porviharaikat, hogy tanulmányozzák a mögöttük álló erőt és maguk is megtapasztalják a hatalmát. Új technológia segítségével kiderítik, hogy miközben az apokaliptikus hangulatot idéző porviharok kiváltó oka a természetes aszály volt, az igazi károkat a hibás emberi döntések sorozata okozta. Mivel a gazdálkodás ellehetetlenült, a helyiek felszámolták a félszáraz mezőgazdasági területeket, felszántották a füves részeket és a termőföldeket kiszolgáltatták az elemeknek. Az eredmény: számtalan olyan masszív homokvihar létrejötte, ami a földet elsivatagosította, és teljesen megváltoztatta az időjárási viszonyokat az érintett területeken.

Az ott élő emberek hosszú éveken át szenvedtek a földi pokolban, az állandó viharok rekorderejű hőhullámot, szörnyű éhezést, járványokat, gyermekeik és állatállományaik pusztulását hozták. A lakosságnak bibliai méretű csapásokkal kellett szembenézniük: rovar- és nyúlinváziók tomboltak valamint a vihar különös jelenségei, mint például az erős statikus elektromosság, megölte a növényzetet és ellehetetlenítette az emberek életét.

A dokumentumfilm a pusztulás történetét meséli el a kezdetektől a végig, amikor a fekete por egy mérföld magas vihara elérte a Keleti-partot, besötétítette a főváros egét és arra kényszerítette a kormányt, hogy végül felkapja a fejét és kampányt indítson a föld megmentésére.

A DoQ TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/DOQ

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!