TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

190 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

Borzongás a négyzeten

 2016. január 28.

Joel és Ethan Coen hidegrázós thrillerje, a Nem vénnek való vidék kihagyhatatlan filmélményt ígér nem csupán a történet-, hanem a filmművészeti teljesítmény miatt is. A film azonnal beszippant sajátos világába és cselekményvezetésébe – a rendező testvérek tökéletes pontossággal rögzítették a ’80-as évekbeli vadnyugat környezetét.

Borzongás a négyzeten

Az eredet
A címet William Butler Yeats verse, a Hajózás Byzantiumba ihlette, amely az ember metaforikus utazását festi le az örök életről alkotott elképzeléseinek nyomában. A film az élet-halál viszonyával, az e felett való döntés hatalmával is kooperál, így erősen kötődik a vers mondanivalójához. A forgatókönyv Cromac Mccarthy azonos című könyvének történetét adaptálja, amelyből a rendezők csupán egy-két jelenetet módosítottak, és többnyire ragaszkodtak a regény történetvezetéséhez.

Szokatlan műfajpárosítás
Tommy Lee Jones szerint a film egyszerre komédia és thriller. Ez az érzés többnyire minden Coen filmben utolér minket: egyszerre érezzük magunkat egy szarkasztikus krimiben és egy véresen komoly thrillerben. A Coen testvérek 2007-es filmje az eddigi életművük alapján kicsit kilóg a sorból: egy szituációs lélekdráma mentén komor tájat fest le, ahol a véletlenek és a sors keze irányítja az emberek végzetét. A Paramount Channel egy lassú, hol ironikus, hol feszültséggel teli halálos fogócska végigkövetésére invitálja a nézőket szombat este.

Filmzene nélkül
A film feltűnően mellőzi a zenei aláfestést és sokkal inkább hangsúlyoz olyan zörejeket, mint közeledő lépések, ajtó- és padlócsikorgás – ezzel még jobban megteremtve a nyomasztó hangulatot. Ezt, valamint a hiteles színészi teljesítményt mi sem bizonyítja jobban, mint a film híres pénzfeldobós jelenete, amelyben Javier Bardem hidegvérű bérgyilkos karaktere egy eladó életéről dönt fej vagy írás alapon. A lényegre törő dialógusban csupán a csend tölti ki a szüneteket, így még feszélyezettebbé téve az amúgy is nyugtalanító jelenetet.

Egyedi tárgyak
A Nem vénnek való vidék több olyan tárggyal dolgozik, amely csak a film miatt jött létre. Ilyen például az egyedi hangtompító mellett fejvadászunk csizmája, amely mögött tudatos tervezés lapul: aligátorbőrből készült, felülete kissé göröngyös, orra hegyes, tehát úgy néz ki, mintha képes lenne megölni valakit.

Nem vénnek való vidék január 30-án (szombaton) 22:00-tól a Paramount Channel műsorán, a Viacom csoport filmes csatornáján!
Ismétlés február 1-jén (hétfőn) 03:30-tól

A Paramount Channel TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/PARAMOUNT

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!