TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

191 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

Bűnös Róma márciusban a DoQ műsorán

 2016. március 19.

Testi örömök, állandó bormámor, erotikus fürdőkultúra – az ókori rómaiak szívesen halmozták az élvezeteket. A hírhedt császárok – köztük Nero és Tiberius – uralkodása alatt jellemző, babonákon és kultuszokon alapuló temetési szertartásokat, titkos társaságokat és elfajzott szexuális szokásokat mutatja be a DoQ-n március 19-én debütáló Bűnös Róma – Élet a római korban című korhatáros dokumentumfilm.

Bűnös Róma márciusban a DoQ műsorán

Róma több mint 500 éven át az egyik leghatalmasabb és legfejlettebb civilizáció volt, amit a világ valaha látott. A hatalomtól részeg uralkodók azonban gyakran saját aberrált játszóterükként tekintettek a birodalomra és az őket szolgáló népre. A DoQ műsorán március 19-én debütáló Bűnös Róma – Élet a római korban (Roman Vice) című dokumentumfilm páratlan betekintést enged ebbe a viharos időszakba a babonákon és kultuszokon alapuló temetésektől kezdve a titkos társaságokon át Nero és Tiberius palotájáig, ahol a bor mellett gyakran folyt vér is…

A Római Birodalom második császára, Tiberius – aki 14 és 37 között ült a trónon - uralkodása utolsó napjaiban például Capri szigetén űzte kedvenc hobbiját: pornográf festményekkel díszített hálószobáiban fiatal fiúkkal múlatta idejét. Az 54 és 68 között uralkodó Nero, akit világszerte bomlott elméjűnek bélyegeztek görög tragédiához illő életet élt: anyjához, Agrippinához nem csak gyermeki viszony fűzte… Amikor azonban az asszony új szeretők után nézett, a fia megölette őt, és így tett első feleségével, Octaviával, majd másodikkal, Poppaea-val is…

Ehhez képest a babonákon alapuló temetési szokásaik nem is tűnnek borzasztónak. A haldokló utolsó leheletét egyik családtagja csókjával fogta fel, majd a nevét többször kiáltották a gyászolók. Ezt követően testét lemosták, illatos kenőccsel kenték be és ünneplőbe öltöztették, nyelve alá pedig pénzdarabot helyeztek és a ház előcsarnokában lábbal az ajtó felé felravatalozták. Ha a holtat nem temették, hanem hamvasztották akkor azt a kedvenc tárgyaival és a gyászolók ajándékaival együtt tették. A szertartás részeként engesztelő áldozatot is bemutattak az alvilág istenének, Dis-nek, majd a gazdag halott emlékének harci játékkal tisztelegtek, hogy a kiontott vér által a lélek tovább élhessen.

A Bűnös Rómában látható lenyűgöző díszletek, jelmezek és a Princeton, valamint a Cambridge egyetemek szakértőinek nyilatkozatai életre keltik a Birodalom legelfeledettebb, és talán legkevésbé ismert szegmenseit is.

Ismerje meg az antik fürdők sejtelmes világát, a gladiátorharcok részleteit és a bűnös örömforrásokat is: Bűnös Róma – Élet a római korban március 19-én szombaton, 21:05-kor a DoQ műsorán!

A DoQ TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/DOQ

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!