TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

191 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

Nélkülük nem létezne ma az Amerikai Egyesült Államok

 2016. május 10.

Daniel Morgan, Horatio Gates és Lord Cornwallis – bizonyára sokak számára ismeretlen ez a három név, pedig nélkülük lehet, hogy nem is létezne korunk legmeghatározóbb világhatalma, az Amerikai Egyesült Államok. A DoQ-n május 10-én debütáló Washington tábornokai című háromrészes sorozat az USA első elnökével, George Washingtonnal kapcsolatba kerülő tábornokokat mutatja be, akik sorsdöntő szerepet játszottak az amerikai függetlenségi háború alakulásában.

Nélkülük nem létezne ma az Amerikai Egyesült Államok

A brit fennhatóság alá tartozó tizenhárom észak-amerikai gyarmatért folyó küzdelem már 1763-ban elkezdődött, ám fegyveres szakaszba csak 1775-be lépett. Eleinte a kedvezőtlen adók és rendeletek ellen folyó küzdelem végül, 8 év háború után békekötéssel zárult, ahol az Amerikai Egyesült Államok szuverenitását végül Nagy-Britannia elismerte.

Daniel Morgan, az elismert amerikai taktikus

Daniel Morgan dolgozott erdőirtásokon, fűrésztelepen és kocsisként is, mielőtt a tartományi erők lövésze lett és az amerikai függetlenségi háború egyik legtehetségesebb taktikusává nőtte ki magát. Tapasztalatlansága ellenére Morgannek 96 embert sikerült toboroznia az 1775-ös bostoni ostrom idejére mindössze 10 nap alatt. A gerillataktikával sikeressé vált, ám megosztó szakaszvezető olyan ismertebb csatákban is részt vett, mint a Bunker Hill-i csata valamint a whiskey adó kapcsán kirobbant lázadás Virginiában.

Horatio Gates, a visszatérő dandártábornok

A brit hadseregben az előrelépéshez pénzre és befolyásra volt szükség. Ez a fajta hierarchia annyira frusztrálta Horatio Gates-t, hogy családjával együtt Észak-Amerikába költözött. Ám a bostoni teadélután és a háború kitörésének híre felkeltette szunnyadó katonai ösztöneit, és egyből felajánlotta szolgálatait Washingtonnak. A Kontinentális Kongresszus dandártábornoknak nevezte ki, és őt tartják a későbbi Egyesült Államok első főhadsegédének is. Így lett egy visszavonult brit katonából az amerikai függetlenségi háború egyik kiemelkedő karaktere.

Charles, Cornwallis, a brit stratéga

Charles Cornwallis-ra az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is úgy emlékeznek, mint az amerikai függetlenségi háború egyik vezető tábornokára. A britek oldalán harcoló katonatiszt altábornaggyá való előléptetése után Clinton tábornok mellett kezdte meg észak-amerikai szolgálatait. Együtt segítették William Howe tábornokot New York bevételében, ahol Cornwallis-ra gyakran osztottak vezető szerepet. Az ő hadosztálya állt a Long Island-i csata élén, és ő üldözte végig New Jersey-n a visszavonuló George Washingtont a város elesése után.

A Washington tábornokai május 10-től három héten át látható a DoQ-n, kedd esténként 22.05-től!

A DoQ TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/DOQ

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!