TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

191 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

Sherman tábornok: Jóságos Billy bácsi vagy brutális gyilkos?

 2016. április 14.

Az amerikai polgárháború egyik legismertebb alakja, William T. Sherman tábornok már a maga idejében is megosztó személyiségnek számított, és a mai napig szélsőséges véleményeket vált ki az emberekből. Az északiak szemében ő volt jóságos Billy bácsi, míg a déliek brutális gyilkosként tekintettek rá... De milyen is volt valójában? A DoQ-n április 16-án debütáló Felperzselt földeken: Sherman tábornok hadjárata című filmből kiderül…

Sherman tábornok: Jóságos Billy bácsi vagy brutális gyilkos?

Az ember, aki totális háborúval nyerte meg Északnak a háborút - Sherman tábornokot az amerikai polgárháború egyik legjelentősebb alakjaként ismerik. Az unió élén, kezdetben Ulysses S. Grant jobbkezeként, majd 1864-től helyetteseként vezette a jenkiket a Konföderáció ellen, nevét rettegték a déliek. A DoQ-n április 16-án debütáló Felperzselt földeken: Sherman tábornok hadjárata című filmben megelevenedik a csapatai által jóságos Billy bácsinak nevezett Sherman tábornok, aki 1864 második felében csapataival lerohanta Georgiát, elfoglalta majd porig égette a Konföderáció központjává fejlesztett fővárost, Atlantát és megkezdte kegyetlen hadjáratát a 480 kilométerre fekvő Savannah felé.

Sherman tábornok taktikája - melyet Grant és Lincoln is osztott – rendkívül hatékony volt: totális háború. A déliek gazdaságának, infrastruktúrájának teljes megsemmisítése, a Konföderáció erőforrásainak kivéreztetése. Mindössze három hét alatt a tábornok csapataival átgázolt az államon és a keleti partra ért: a sereg útját megrongált távíróoszlopok és vasúti sínek, felgyújtott és kifosztott városok és felszabadított rabszolgák jelezték. 1865 elején Savannah-t elhagyva, Sherman emberei tovább nyomultak Dél-Karolináig, majd áprilisban a Konföderáció végleg feladta a harcot és a két fél megállapodott a fegyverletétben.

Rick King nagysikerű dokumentumfilmjében nem csak a hadjárat pontos menetéről kapunk részletes leírást, de Sherman 1875-ben kiadott emlékiratainak adaptálásával a tábornok személyes gondolatait is megismerjük. A film hiteles színészi játéka mellett valódi idézetekből megírt dialógusokat hallhatnak a nézők, melyeket szakértői megszólalások, fényképek és térképes animációk színesítenek.

Felperzselt földeken: Sherman tábornok hadjárata április 16-án 21.05-kor a DoQ-n!

A DoQ TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/DOQ

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!