TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

190 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

Titkos ereklyék nyomában a DoQ

 2015. december 28.

A frigyláda a Biblia talán legtitokzatosabb kegytárgya, amelynek felkutatása évszázadok, sőt évezredek óta izgatja a régészek, valláskutatók és a legendák szerelemeseinek fantáziáját. Vannak, akik azt állítják, hogy már látták, sokan úgy vélik, hogy a frigyládát a keresztes lovagok őrzik, ám az ősi ereklye létezését sohasem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani. A DoQ csatorna Az elveszett frigyláda igaz kutatója című premierje december 31-én egy izgalmas utazásra hívja a nézőket izraeli háborúkon, filiszteusi szentélyeken és Salamon templomán át, hogy feltárja a Biblia egy legrejtélyesebb ereklyéjének legendáját.

Titkos ereklyék nyomában a DoQ

Az Ószövetség szerint a frigyládát Mózes a pusztában készítette akácfából és aranyból, fedelén, egymással szemben két angyal állt isteni fényben. A Tízparancsolat kőtábláit tartalmazó láda a bírák korában Silóban volt, majd Éli főpap idejében a filiszteusok kezére került, ám a Szentírás nem ejt szót arról, mi lett a későbbiekben a zsidó hit alapkövének sorsa. A történelem során sokan állították, hogy megtalálták Etiópiában, Jeruzsálemben, Egyiptomban, valamint a Közel-Kelet és Afrika egyéb területein, ám bizonyítani sohasem sikerült. Így a frigyláda legendája a mai napig megoldatlan rejtély.

A DoQ-n december 31-én debütáló Az elveszett frigyláda igaz kutatója című dokumentumfilm egy lépéssel közelebb hozza a nézőket az ősi ereklye történetéhez: Tudor Parfitt, a Keleti és Afrikai Tanulmányok Iskolájának professzora bemutat egy 600 éves, karbonkori leletet, amiről úgy véli, pontos mása a frigyládának. A gyakran csak brit Indiana Jones-ként emlegetett Parfittról köztudott, hogy egy DNS-teszt elvégzésével hozzájárult a Lemba törzs felfedezéséhez Zimbabweben, ami egyike Izrael Ábrahám, Izsák és Jákob leszármazottaiból álló, elveszett törzseinek.

Parfritt útja izraeli háborúkon, filiszteusi szentélyeken, Salamon templomán és Afrika legmélyebben rejtőző birodalmain át vezet, miközben a nézők szemtanúi lehetnek, ahogy a professzor megfejti az ókori szövegeket és azok rejtett jelentéseit. A szakértő apró mozaikdarabkákból összerak egy olyan képet, ami megmutatja, hogy is nézhetett ki a frigyláda, mire használták és hol lehet megtalálni. Nyomozása során beszélget bibliatudósokkal, régészekkel, törzsi vénekkel és papokkal, miközben újraéli a felfedezés drámai és megrázó útját.

Az elveszett frigyláda igaz kutatója – premier december 31-én a DoQ-n!

A DoQ TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/DOQ

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!