TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

191 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

A színek lebilincselő története a Spektrumon

 2017. január 16.

A Spektrum ezúttal szó szerint a legcifrább kérdéseket válaszolja meg. Miért nincs rózsaszín a szivárványban? Miért nincs zöld emlős? Annak ellenére, hogy az állatok egyik legfontosabb stratégiája az, hogy környezetük színével azonosulnak, még az avarszinten élők közt sem találunk zöld színű nyulat vagy egeret. Mi az oka annak, hogy a kék a legritkábban előforduló szín a természetben? És ha a tenger vízét kéknek látjuk, a csapvizet miért színtelennek?

A színek lebilincselő története a Spektrumon

Csupán tizenöt szín elegendő ahhoz, hogy elmeséljük Földünk történetét, az életet és a tudományos felfedezéseket. A Föld az összes többi bolygónál több színnel rendelkezik: a virágok, az óceánok, a szivárvány és az állatvilág gazdag színvilágával kiemelkedik az űr feketeségéből.

A szemünk teszi lehetővé számunkra azt, hogy felfedezzük a színek gazdagságát. A színek tudománya című háromrészes sorozat a természet színpompás csodáit kutatja és kiderül, mitől is annyira egyedülálló a bolygónk.

Dr. Helen Czerski fizikus és oceanográfus csodás tájakra látogat el, hogy magával ragadó stílusban mesélje el bolygónk ezerszínű történetét. Egyszer egy ritka kőzetet, Lapis lazurit zúz porrá, hogy megkapja a legértékesebb kék pigmentet, mely valaha a festővásznakra került. Máskor egy speciális szemüveg segítségével kipróbálja, hogyan látnak a majmok. Kiderül, így tud-e magának élelmet szerezni. De felveszi azt a bizonyos ruhát is, mely színével nemrégiben óriási vitát gerjesztett az interneten. Miért láthatják azt egyesek kék-feketének, mások fehér-aranynak?

Ezekre és számos más izgalmas kérdésre ad választ Dr. Helen Czerski A színek tudománya című műsorban január 16-án 20 órától a Spektrumon.

A Spektrum TV műsora a TvMustra oldalán: https://www.tvmustra.hu/tvmusor/SPEKTRUM

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!